Bijzondere genuanceerde kleurstellingen

Project beschrijving

Bijzondere kleurstellingen zijn te realiseren door gebruik te maken van verschillen engobes (samengestelde klei met oxiden en verschillende mineralen dat als een papje over de gedroogde dakpan wordt gespoten voordat de pan de oven in gaat). Voorbeelden hiervan zijn de standaard genuanceerde dakpannen, veelal door gebruik van twee engobe soorten en de Vikorian retro kleurstelling. Deze wordt ui maar liefst 5 verschillende engobes samengesteld en om die reden zijn de pannen onderling ook sterk verschillend. Dit maakt het lastiger om een enkele pan te beoordelen op kleur en dient een groter monster te worden aangereikt. Maar eenmaal ingedekt is de verscheidenheid aan kleuren prachtig zichtbaar. Viktorian wordt gemaakt in de rode basiskleur. Deze kan ook in gesmoorde uitvoering worden geleverd, waarbij tijdens het bakproces zuurstof wordt onttrokken. Dit geeft een magisch resultaat.
Ook is het mogelijk om verschillende kleuren met elkaar te mixen, zoals op de afbeeldingen is te zien met den OVH H-15. Hier zijn de kleuren altfarben engobe en matzwart engobe gecombineerd met blauw gesmoord.
Een veel opvallender combinatie is gemaakt met de vlakke tegelpannen in de kleuren geel, rood en donkergroen edelengobe.